Vecka 22

Dags för ny vecka..igen!


Barnet

Ögonlocken täcker hela ögat. Barnet är känsligt för beröring och flyttar sig om du buffar på det. Naglarna har vuxit ut och täcker fingertoppen.

Lungblåsorna utvecklas men är vattenfyllda hela tiden i magen. Vätskan pressas ut vid födseln.

Vikt 510 gram.


Mamma

Hormonerna som förändras i din kropp kan göra så att tandköttet svullnar upp och att du har lättare att få karies. Kom ihåg att sköta din tandhygien ordentligt.

Bäckenuppluckring

Bäckenuppluckring kallas även symfyseolys eller foglossning. Bäckenlederna mjukas upp hos alla kvinnor under graviditeten. Det är en normal process för att utvidga bäckenet. En del kvinnor kan få smärtsamma besvär. När bäckenlederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. Ofta uppstår värk i korsryggen, ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna. Det finns hjälp att få. Prata med din barnmorska.




Pappa/partner

Ta vara på tiden under graviditeten. Fyll på kärlekskontot och fördjupa er relation. Passa på att göra saker som kan bli svårare att göra när barnet kommer. Gå på bio eller restaurang. Bjud in era bästa vänner till en fest. Åk på en kortsemester. Ta hand om varandra.


Jag
Här äntligen börjat känna skatterna!! <3 Riktigt häftig känsla, känns så mycket bättre när man känner att det är liv och rörelse!!
Foglossningen har *peppar peppar* varit rätt mild, lite ont i ryggen ibland, men inget man inte överlever!
Hade en ganska intensiv helg (i alla fall om man jämför med hur det varit under min graviditet....) och det har jag nog fått sota för lite nu, huvudvärken släpper inte och tröttheten är tillbaka (anar att min kropp vill ta det lite lugnt nu..!) 
Men annars har jag kommit fram till att jag, om man jämnför med många andra, nog haft en väldigt bra tid hittills i alla fall! =)






Huvudvärk...


Sitter på jobbet med huvudvärk, blir snart att åka hem och ladda batterierna!!

Tills dess tänker jag tillbaka och inser vilken mysig söndag vi hade!Tänk vad lite sol kan göra :-)





"långpromenad" och fika nere vid vattnet, sämre kan man ha det!!



Min måndag eftermiddag/kväll..


Spenderade jag här...



Tack Lina för grymt jobb! =)
(och tänk så smidigt det va?!) ;-)




Effektiv helg!


Oj, vad aktiva vi/jag har varit i helgen! =)
I fredags följde jag med min kollegor på en liten AW, alltid trevligt att ses "utanför jobbet"!! När Lina slutat sitt jobb så kollade hon förbi och vi åkte hem till henne och körde riktigt syskonmys! <3 Färska räkor, sallad, bröd och tjejfilm blev det...


Lite mörk bild kanske, men gott va det! :)


Lördagen spenderades på IKEA med mamma och Conny, kollade läget i Varberg på vägen hem...längtar verkligen till sommaren nu!!
När vi kom hem så va Anders och pappa precis klara med sin lördagssyssla, spottar (heter det så?) skulle upp i taket i hallen på andra våningen. Vad snyggt det blev!Tänk vilken tur jag har som har en så händig pappa och sambo =)

Kvällen (natten!) bjöd på massa prat, skratt och god mat hos Johan och Hanna!!



Se vad vi fick i helgen...






Tack mamma och Conny!!

(och tack till prinsessan Estelle som gjorde att IKEA hade specialerbjudande!) =)

På något sätt så börjar det kännas mer och mer "verkligt" nu när man har vågar köpa något...kanske vågar man tro på att man verkligen ska få 2 små sötnosar om några månader?! =)
I söndags va vi i Knalleland en sväng, vågade till och med tjuvkika lite på bebiskläder, helt galet vad mycket fint det finns....!! 
Nu börjar jag verkligen längta efter dom <3



Lunch..





(likadan lunch, på samma ställe, minus vinglas och plus pappa...)

Baby Care for Dummies

























Idag har jag hört bebisarna!


Idag var jag på besök hos min bm, Sahra. Hon gick igenom lite hur upplägget är framöver (kommer bli endel spring där, med bm besök, föräldrautbildningar och extra ultraljud osv)
Det börjar gå upp för en mer och mer vilken resa man har börjat på....

Idag fick jag också lyssna på hjärtljuden, det såg bra ut =) Tvilling till vänster (måste nog komma på några "arbetsnamn" till dom i stället!) låg på 140 och tvilling till höger låg på 150 och det skulle väl vara ganska normalt som jag förstod det!!
Först lyssnade vi på tvilling till vänster och när hon sedan satte "apparaten" på magen för att lyssna på den andra så fick hon en ordentlig spark ;-)
Anders blev rädd för att den tvillingen har ärvt Linas morgonhumör :p

Även om man är rätt långt gången nu, så är det alltid lika skönt att få bekräftat att dom har det bra där inne!!




Ska bli så spännade att se vilka individer som gömmer sig i den magen <3



En prinsessa!!

Det skulle varit väldigt spännande att se Anders (eller vilken annan nybliven pappa som helst) gå ut och hålla ett tal i snygg kostym 2,5 timma efter man fått barn!




"mina känslor är lite all over the place"  =)

Jag gillar honom!!

Min tisdag eftermiddag...


...spenderade jag i en sån här:


Simning i 40 minuter blev det! Det va verkligen såååå skönt att känna att man "gjorde" något, saknar verkligen träningen!!
Sen kanske jag borde tagit det lugnare och vilat lite innan jag gick ur badet, för då snurrade det till....men det vet jag till nästa gång :-)



Vecka 21


Då är det redan en ny vecka!! =)

Barnet

Fostret har ännu inget underhudsfett. Det sväljer fostervatten och tränar därmed matsmältningsorganen. Fostret kissar i magen.

Tänderna börjar utvecklas nere i tandköttet. Fostret har hårväxt över hela kroppen men det faller av vid födseln. Antikroppar förs över från mamman till fostret.

Vikt 420 gram.

Mamma

Nu börjar en härlig tid. Magen syns väl, men är inte alltför stor. Illamåendet och tröttheten har ofta gått över Har du oroat dig för missfall så har troligtvis den oron minskat markant vid det här laget. Humöret brukar vara stabilare och diverse småkrämpor du kan drabbas av i slutet av graviditeten har inte börjat än. 
Din viktökning ligger troligtvis någonstans mellan fyra och sju kilo. Viktuppgång är individuell. Om du äter näringsriktigt behöver du inte oroa dig för några extra kilon. Ta kontakt med din barnmorska om du behöver kostråd.

En del kvinnor blir mer inåtvända och intresset för omvärlden minskar. Detta beror på att  barnet i magen nu upplevs alltmer som individ och dina tankar, fantasier och önskningar allt oftare rör sig kring barnet.
(text från vårdguiden.se)



Jag:

Känner igen mig att det är först nu man verkligen börjar må bra. Huvudvärken är helt borta, illamående har jag väl inte direkt haft under hela tiden och tröttheten börjar verkligen bli bättre med. För några veckor sedan kände jag inte för att göra mycket mer än att sova på eftermiddagarna men nu börjar krafterna komma tillbaka!
Jag vet dock inte om jag håller med om att magen inte är allt för stor bara, undrar vart detta ska sluta ;-)






Helgen..


De här butikerna besökte vi i lördags:












Slutsats: Att få gå på IKEA "kostade" alltså besök i 3 sportaffärer...!!
och det va inga små butiker heller....


Eftermiddag/kvällen spenderades hos pappa och Mia med trav, god middag och melodifestival :-)



Frukost!

Ett kom ihåg till mig själv:

Det är gott med frukost!

Har sedan jag blev gravid börjat gå upp lite tidigare och äta frukost på morgonen, varför har jag inte vant mig vid det tidigare?!Lätt värt att gå upp den korta stunden tidigare....



Vecka 20

Denna vecka är jag alltså i vecka 20. Blev ingen "magbild" och snart går jag in i vecka 21 så det får bli en då istället :)

Så här står det om vecka 20:

Barnet

Barnet är från huvud till stjärt ungefär lika stort som en honungsmelon. Alla foster är ungefär lika stora fram till vecka 20, sedan ökar skillnaderna.

Fostret får nu det vita fosterfettet som ska skydda huden mot fostervattnet.

Vikt 350 gram.

Mamma

Grattis, nu är halva tiden gången! Nu känner många att fostret rör sig i magen men det kan också dröja ytterligare. Livmodern växer och magen blir större. Ibland kan naveln puta ut. Det är inte farligt. Både den och magen åker tillbaka efter förlossningen. Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna. Jämför inte med kompisen som är i samma vecka, det är så olika. Från och med nu växer magen däremot mer regelbundet eftersom barnet koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan. Nu behöver du också extra järn i kosten. Järn finns i blodpudding, kött, ärtor och bröd. The, kaffe och mjölk försämrar upptaget av järn medan frukt, grönsaker och rotfrukter förbättrar upptaget. De flesta gravida brukar rekommenderas tillägg av järntabletter från denna vecka. Hör med din barnmorska.

Tvillingar

Om du är tvillingmamma behöver du tänka ännu mer på att äta riktigt och få i dig ett större järntillskott än de som väntar ett barn.

Jag: Mår ganska bra. Jag hade en grym värk i ryggen i början av veckan, men det har blivit mycket bättre nu. Huvudvärken kommer inte alls lika ofta, dock är jag lika trött som innan. Inga problem att somna vid 21-tiden på kvällen nu för tiden...supersocial flickvän! :-)
Vi var som sagt på ultraljud i veckan och det va verkligen skönt att få se!Nästa vecka väntar besök hos min BM, hoppas värderna är lika bra som sist (äter både järntabletter och extra folsyla).




Fredag!

Då var det fredag igen!Helt otroligt vad tiden går...

Igår efter jobbet blev det en trevlig fika hemma hos Catrin, riktigt kul att sitta och prata gamla minnen blandat med bebisprat, inte långt kvar för henne nu!!

När jag kom hem stod min älskling i köket i full färd att laga biffar!!Han va så duktig så (fast jag fick göra en insatts med disken) så är jag väldigt imponerad av honom!!Måste erkänna att biffarna blev riktigt goda också...

Måste ju lägga upp en bild på min fina bukett från alla hjärtans dag...

Trevligt fredag!


Alla hjärtans dag!

Som ni kanske anat så hade vi en rätt så bra alla hjärtans dag?! :-)
På förmiddagen va vi och fick se på underverken i min mage!!Jag va verkligen nervös innan, den som vanligt så pratglada My sa inte många ord när vi satt där och väntade (och den som vanligt så sena Anders va där nästan 15 min tidigare!) =)
Vi fick i alla fall komma in och vilken upplevelse!Helt sjukt vad man kan se och att allt man ser är verkligen "filmat" i min mage...!Vi låg där i över en timma och min rygg värkte verkligen i slutet, men ville inte säga något för jag hade gärna legat där en timma till och bara kollat!!

Behöver jag skriva hur glad vi va när vi gick därifrån?!

Sen blev det några timmars jobb (hur lätt tror ni det va att koncentrera sig?!).

Eftermiddagen spenderades även den på förlossningen (inte varje dag man är där två gånger på en dag!). De hade en info träff som C skulle gå på och hon undrade om jag ville följa med, varför inte?

På kvällen kom min älskling hem med en superfin bukett med 3 rödarosor i (en för tvilling 1, en för tvilling 2 och en för Molly ;-) ). Sen lagade vi mat ihop (!) kött, potatisgratäng, beasås och sallad. Vi tände massa ljus och myste!
Sen somnade My.... :-)

19 veckor...

Så här har mitt liv förändras de senaste veckorna....

Inte en dag för sent!

Kollar tillbaka på mina inlägg jag gjort här (för längesedan nu!) och inser att det är ju faktiskt rätt kul att gå tillbaka och läsa. Sen blev det ju faktiskt av att man tog lite mer kort, vilket också är roligt!
Så nu när vi börjar den här nya resan så gör jag ett försök att uppdatera här lite oftare!Bara för min egen skull egentligen, detta är ju en tid man vill minnas...

RSS 2.0